Vanliga frågor

Vilka besvär och smärttillstånd kan en kiropraktor behandla?
En kiropraktor behandlar besvär eller skador som orsakas av störningar i muskler, leder och nerver. Exempel på åkommor som kan behandlas effektivt med kiropraktik:
Ländrygg: ryggskott, ischias
Nacke: huvudvärk, spänningshuvudvärk, nackspärr, yrsel
Skuldror: axelbesvär, musarm, tendiniter
Arm/hand: tennis-/golfarmbåge, stukningar, vrickningar
Ben/fot: knäskador, stukningar, vrickningar, hälsporre

En legitimerad kiropraktor är utbildad för att ställa såväl medicinsk- som behandlingsdiagnos. Man kan således med trygghet vända sig till legitimerade kiropraktorer med akuta besvär. Kräver besväret annan vård remitteras patienten vidare till rätt sjukvårdsinstans.

Hur kan jag veta att kiropraktik fungerar?
Kiropraktiken bygger på naturvetenskapliga principer och utvecklas i takt med aktuell forskning. Dagens kiropraktik är en modern medicinsk vetenskap, som ingår i Världshälsoorganisationens organ för medicinsk vetenskap – CIOMS. För att få detta erkännande krävs det att behandlingsmetoden uppvisar hög säkerhet och att dess behandlingseffekt är vetenskapligt dokumenterad.

Hur viktigt är det att kiropraktorn har en internationellt godkänt utbildning?
För att kunna ge kiropraktisk behandling på ett effektivt och säkert sätt, krävs det – förutom djupgående teoretiska kunskaper – goda tekniska färdigheter. Att utveckla detta kräver mycket träning, något som de internationellt godkända utbildningarna tillhandahåller. Att kiropraktorn har en solid teoretisk och praktisk utbildning är en förutsättning för säker behandling, precis som inom den övriga sjukvården.

En legitimerad kiropraktor utbildad vid en ackrediterad utländsk skola har en högskoleutbildning på motsvarande magisternivå (Master of Science) d.v.s 5 års heltidsstudier.

Är kiropraktik en säker behandlingsmetod?
Ja, kiropraktik är en mycket säker behandlingsmetod – när den utförs av en kvalificerad kiropraktor. Men som vid all annan verksam behandling kan patienten få reaktioner på den kiropraktiska behandlingen. Vanligast är lokal ömhet kring behandlingsstället och beskrivs som lätta och av kort varaktighet.

Hur vet jag att kiropraktorn är kompetent nog att behandla mig?
En legitimerad kiropraktor med utländsk utbildning är specialist på problem i muskler, skelett och nervsystem. Han eller hon har fem års universitetsstudier och ett års praktik inom svensk hälso- och sjukvård bakom sig. En kiropraktor med denna bakgrund är grundligt utbildad i differentialdiagnostik. Detta är mycket viktigt i sammanhanget, eftersom vissa invärtes sjukdomar kan ge symptom som ryggsmärtor, nacksmärtor, huvudvärk etc.

I Sverige är det Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation (LKR) som samordnar legitimerade kiropraktorer med utländsk utbildning och ser till att standarden hålles internationellt hög.